Cine este Shakespeare? Stiati ca….

Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon in anul 1564 si a fost botezat pe 26 aprilie. Nu se stie cu exactitate data nasterii, desi astazi e atribuita zilei de 23 aprilie, St George’s Day (Ziua Sfantului Gheorghe). La varsta de 18 ani, el s-a casatorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, si gemenii Hamnet si Judith. Intre anii 1585 si 1592, el a inceput o cariera de succes in Londra ca actor, scriitor si co-proprietarul unei trupe de teatru numita “Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain’s Men), mai tarziu cunoscuta ca “Oamenii Regelui” (King’s Men). Se pare ca el s-a retras la Stratford in jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai tarziu, tot pe 23 aprilie.
William Shakespeare este considerat cel mai important scriitor al literaturii engleze. Opera sa include 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in peste 80 de limbi si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg. Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a carui deviza era “Totus mundus agit histrionem”, reluata in “Cum va place“ sub forma metaforei lumii ca scena de teatru: “All the world’s a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances”. “Lumea intreaga este o scena iar barbatii si femeile sunt actorii ei, ei intra si ies pe rand din ea”.
Printre cele mai cunoscute scrieri ale lui Shakespeare se numara : Romeo si Julieta , Macbeth , Hamlet ,Visul unei nopti de vara, Mult zgomot pentru nimic, Cum va place, A douasprezecea noapte, Richard al III-lea, Othello , Regele Lear si Sonetele lui Shakespeare.
Stiati ca ?


             Numele lui Shakespeare apare scris in scrierile vechi in aproximativ 80 de feluri incluzand : Schakosper, Schakespeire, Shakstaf, Saxper, Shasspere, Shakespere si Sakspere. In documentele din Stratford , chiar,numele lui este ortografiat in 20 de moduri diferite. Shakespeare insusi isi scria diferit numele : Shakespe, Shakspe, Shakspere sau Shakespear.
            Piesele lui Shakespeare contin un total de 884,429 cuvinte. El a introdus in vocabularul limbii engleze aproximativ 3000 de cuvinte printre care : swagger, bedazzled, addiction, gossip, champion, assassination.
               Este cel mai citat scriitor si i se datoreaza si multe dintre expresiile folosite astazi in limbajul uzual al limbii engleze precum : Fight fire with fire, Come what may, Green eyed monster, Fair play/Foul Play, Love is blind, A piece of work, The world is my oyster, Break the ice, Vanish into thin air, Naked truth, Makes your hair stand on end, Heart of gold , Catch a cold, etc.
              Fanii Star Trek vor fi bucurosi sa afle ca piesele Hamlet si Mult zgomot pentru nimic au fost traduse in Klingoniana.
                In testamentul sau i-a lasat sotiei lui un singur lucru : al doilea cel mai bun pat din casa.
                William Shakespeare avea 18 ani cand s-a casatorit cu Anne Hathaway care avea 26 de ani.
                Shakespeare mentioneaza in piesele sale un numar de 60 de specii diferite de pasari de aproximativ 600 de ori.
                Cuvantul „love” (iubire) apare de 150 de ori in piesa Romeo si Julieta.
                Nu se stie ce a facut Shakespeare intre anii 1585 si 1592.
               Femeile nu aveau voie sa joace in piese de teatru in vremea lui Shakespeare, asa ca in toate piesele sale rolurile femeilor erau jucate de baieti sau tineri. Asta inseamna ca in piesa Cum va place, cel care o interpreta pe Rosalinda era un baiat care juca rolul unei femei care se dadea drept barbat.
               La aproape 400 de ani de la moartea lui Shakespeare exista 157 de milioane de pagini referitoare la el pe Google. Sunt 132 de milioane de pagini referitoare la Dumnezeu, 2.7 milioane de pagini care se refera la Elvis Presley si 14,7 milioane de pagini referitoare la G.W. Bush.
               Shakespeare a fost ingropat in cimitirul bisericii Holy Trinity (Sfanta Treime) in anul 1616. La acea vreme era o practica obisnuita sa se scoata oasele din morminte ca sa se faca loc altor morti. Din acest motiv se pare ca Shakespeare a ales ca epitaf un blestem pentru cei care ar vrea sa-l dezgroape :
Good friend for Jesus’ sake forbear,
To dig the dust enclosed here:
Blest be the man that spares these stones,
And curst be he that moves my bones.
               Profesia de baza a lui Shakespeare era cea de actor. El apare in documente din anii 1592, 1598 si 1603 ca fiind actor. Se stie ca a jucat si intr-o piesa a lui Ben Jonson precum si in propriile piese, dar avand in vedere ca era un om foarte ocupat (scria, administra un teatru si facea naveta intre Londra si Stratdford pentru a petrece timp cu familia) se presupune ca nu isi alegea roluri complexe. Exista dovezi ca a jucat rolul fantomei in Hamlet si pe al lui Adam in Cum va place.
El a jucat in fata reginei Elisabeta I si apoi in fata regelui James I, care era un mare admirator si sustinator al operelor sale.

Prof. Andreea Stefanescu

Lasa un comentariu.

Your email address will not be published. Required fields are marked *