Temele pentru acasa sunt importante pentru educatia copiilor. Uneori, insa, acestea se pot transforma intr-o sarcina neplacuta pentru elevi si parinti, fara sa produca efectul dorit de profesori.
Temele au rolul de a-l ajuta pe elev sa-si insuseasca notiunile predate la orele de curs, aprofundand astfel informatiile. Acestea dezvolta lectiile invatate de elevi la scoala si ii ajuta sa inteleaga mai bine notiunile.
Temele pentru acasa ii pot responsabiliza pe cei mici. Acestia vor invata sa isi organizeze singuri timpul liber.
Activity Book – cartea preferata a celor mici
Temele, insa, nu ar trebui sa presupuna pagini intregi de exercitii. Daca au foarte multe teme de rezolvat acasa, copiii isi pot pierde atat concentrarea, cat si interesul pentru materia respectiva. La Big Ben School, procesul de invatare merge mana in mana cu distractia, elevii parcurg o anumita lectie in clasa, unde se pune accentul pe vocabular, gramatica si se lucreaza partile de citire, ascultare si vorbire. Dupa terminarea cursului, elevii primesc 3, 4 exercitii din Activity Book, cu ajutorul carora vor repeta vocabularul si structurile gramaticale predate, intr-o forma distractiva, amuzanta. Exercitiile pun in valoare imaginatia elevilor, acestia trebuie sa rezolve un rebus, sa puna in ordine anumite cuvinte pentru a forma o propozitie, sa povesteasca despre prietenii lor, despre activitatile lor de zi cu zi sau despre sporturi si hobby-uri preferate. Astfel, elevii exerseaza materia fara a percepe aceasta activitate ca pe o corvoada.
Cu toate ca temele pentru acasa au rolul de a-l ajuta pe elev sa consolideze lectiile predate in clasa, acest lucru nu garanteaza succesul, pentru ca unele dintre acestea pot parea dificile pentru unii copii. De cele mai multe ori, elevilor le este greu sa le rezolve, pentru ca fie nu inteleg cerinta problemei, fie nu au inteles informatiile necesare si atunci nu stiu cum sa le aplice acasa. De aici, porneste si urmatoare intrebare:
Ajutam sau nu copii la teme?
Profesorii Big Ben School ii sfatuiesc pe parinti sa nu ajute copiii la teme, acestia trebuie sa lucreze singuri, sa puna in aplicare ceea ce au invatat in timpul cursului. Cerintele sunt redate intr-un mod cat mai simplu, urmate de un exemplu si se bazeaza exclusiv pe lectia predata la curs. Daca, din diverse motive, elevul nu intelege sau nu stie sa rezolve tema, acesta poate rezolva exercitiul respectiv in clasa, la urmatorul curs, sub indrumarea profesorului, care va explica din nou cerinta si va recapitula cele invatate la cursul trecut. Este important ca elevii sa nu ramana cu lacune sau lucruri neintelese si nu se va trece la urmatoare lectie pana cand toti elevii nu inteleg pe deplin cele predate.
De multe ori, insa, elevilor le este teama sa vina la curs cu tema nefacuta, de frica anumitor pedepse sau de a fi certati de catre profesori. De aceea este de o importanta majora incurajarea acestora.
Pedeapsa vs. incurajare
Atat la scoala, cat si acasa, elevii trebuie incurajati si responsabilizati. Atunci cand un copil vine la curs cu tema nefacuta, trebuie in primul rand sa anunte profesorul de cum intra in sala de curs si sa explice motivul pentru lipsa temelor. Conteaza foarte mult mediul inconjurator si apropierea profesorului de elevii sai. Este foarte important ca mediul din sala de curs sa fie unul relaxant, elevilor sa nu le fie frica sa recunoasca anumite greseli si sa inteleaga ca profesorul este acolo pentru a-i ajuta, nu pentru a-i pedepsi. Elevii stiu ca vor primi o recompensa, un sticker sau o stampila, pentru exercitiile si proiectele facute acasa, si, totodata, stiu ca nu vor primi recompensa daca nu si-au dat interesul pentru teme. Astfel, cei mici sunt incurajati si ii fac temele cu placerea de a primi recompensa lucrului bine facut.
Cum le cultivam celor mici dorinte de a lucra independent?
Dupa cum am spus mai sus, profesorii au metodele lor de a-i incuraja pe cei mici si de a-i recompensa pentru fiecare exercitiu facut, astfel incat temele sa nu fie o corvoada. Insa, dupa cum bine stim, totul porneste de acasa. Fiecare copil este diferit, are propria personalitate. Unii copii isi fac temele repede, cum ajung acasa, pentru a scapa cat mai repede si pentru a avea mai mult timp de joaca. Alti copii, insa, au nevoie de un impuls pentru a incepe o activitate. Este important sa empatizam cu acestia, sa ii intelegem cand sunt obositi dupa o zi intreaga de scoala si activitati extra, sa ii incurajam si sa ii ajutam sa devina interesati de teme. Stabiliti impreuna un program pentru teme, in functie de nevoile acestuia, incurajati pauzele mici, monitorizati activitatea acestora, fara sa interveniti in rezolvarea exercitiilor.
Gasiti impreuna solutii pentru a face temele cat mai distractive si placute. Mergeti la muzee, expozitii, teatru si dezvoltati pasiunea pentru citit, pentru a-i deschide apetitul pentru invatat si cultura.
Adevarul este ca in acest sistem, nu ne impartim pe tabere: profesori vs. parinti, ci exista mai degraba o echipa. Ambele parti isi doresc sa ii incurajeze si motiveze pe cei mici, sa ii faca sa devina din ce in ce mai buni la tot ceea ce fac si tot ceea ce isi propun, pentru a stimula dorinta de cunoastere si de invatare a tuturor elevilor, de la mic la mare.By Ema Cojocaru